fredag 5 mars 2010

HUNDTRÄNING...

Var för trött igår för att skriva så rapporten kommer idag. Jag och Zeke tog en promenad ut till IP. Där finns en stor grusplan med nät runt omkring vilket ju faktiskt minimerar riskerna för att han ska sticka. Dessutom är där inte så mycket folk så störningen är inte så stor. Tanken var att vi skulle träna följsamhet och inkallning. Inkallning med visselpipa fungerade fint - dock noll störning! Sedan var det det här med följsamhet. Total katastrof i början. Jag bestämde mig för att bara gå och när han sprang förbi vända åt andra hållet. Tokbelöna när han väl kom upp vid sidan. Det tog mycket lång tid innan det gick att belöna men på slutet gick det bättre - orkade nog inte bråka på grund av trötthet;-) så detta har vi tänkt träna lite varje dag och så hoppas vi på en mer följsam Zeke.

Sedan var det Mayas tur och på hennes schema stod det ju givetvis fritt följ. Vi gick en promenad först och på halva streckan tränade vi lite. Såg en film tidigare idag av Fanny Gott där hon beskriver det här med att gå. Det är inte bara hunden som ska tränas utan även föraren. Det går att underlätta för hunden genom placeringen av sina egna fötter. Igår när vi tränade så tänkte jag hela tiden på var jag satte fötterna och jag vet inte om det var därför men det gick faktiskt mycket bättre. Får se på lördag om det håller i sig...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gör som hans mamma gjorde med inkallningen, är han på väg åt hel håll, tag honom i nackskinnet och morra -han blir lite obekväm-, släpp, backa ett par steg och gör en ny glad inkallning.

även min fightsugna kille är lärd på detta sätt och han har aldrig lämnat mig. Inte ens som valp.

Jag morrade bara lite när han stod och tänkte tanken att sticka efter något annat och då vände han och kom rusnades, varpå jag berömde honom:-)

Välkommen till den enkla vägen och den etologiska, kolla på när din tik lär sina små och hur fin Zeke kommer att svara på det :-)

Kram Jeanette

Hanna aka Lilla My sa...

Tila har shejpat in sidan på tre dagar. Kommer upp jättefint vid sidan, med hyfsad kontakt. Blir bättre och bättre för varje gång och jag kan välja andra konflikter istället, för konflikter det har vi jag & donnan;)

Jeanette sa...

My har en terrier! ;-)

Shaping är top of the line! Passar perfekt till alla cirkuskonster (lydnad) som vi håller på med, men har inget med ledarskap att göra. Vilket är lätt att glömma när ens hund svarar så bra på den retningen. :-)

Lägg på minnet att komma in när man ropar är vett och ettikett som SKA fungera i ALLA situationer. Det är lättare att imponera på en valp än en översexuell golden hane på 35 kilo som står och ska välja mellan matte och en höglöpstik... Då finns det ingnen klicker eller köttbulle som kan ändra på naturens lagar;-)

Precis som Hanna skriver så kommer hon få ta den fighten senare, men när era små blir 7-8 månader då får det inte finnas tvivel om att det sitter, annars kommer hundarna att tappa kärran med kunskap i sin branta backe upp för självständighetskurvan...

Jag gissar på att det är tävling på gång! Håller tummarna så knogarna blir blå! :-)


Kramar Jeanette

Hanna aka Lilla My sa...

Jag shejpar in att gå vid sidan (cirkuskonster) och tar konflikten vid inkallning (hämtar/tar tag i min hund/terrier) om hon inte kommer.

Snart tävling. Ska bli såååå kul =)