måndag 4 november 2013

ETT LOTTNINGS SYSTEM SOM SKA FÅ FLER HUNDAR TILL START?

I somras så antog SSRK ett nytt lottnings system gällande våra jaktprov. Vad jag har hört så ska detta främja att fler hundar får möjligheten att komma till start och inte lottas bort. Om jag inte minns helt fel så trädde detta i kraft den 1 Juli i år - rätta mig om jag har fel - 2013

Då detta är ett hett ämne så skriver jag detta med risk igen för att bli lynchad. Jag tar denna risken då jag tycker att det är ett system som inte främjar detta på ett rättvist sätt, detta av olika anledningar så klart.

Lite om systemet först så att alla förstår vad jag menar. Det fungerar så här att om du har startat på jaktprov 0 gånger så lottas du enbart tillsammans med de hundar med liknande antal starter. Har du startat 1 gång så lottas du med dessa osv. Detta innebär ju att ju fler starter du har desto längre ner kommer du i lottningslistan per automatik. Systemet går också tillbaka 1 år i tiden då den bestämmer i vilket skikt du ska lottas.

Det är just detta som stör mig lite. Innan den 1 Juli så var det inte så här. Då kunde man anmäla till vår proven - som vi gjorde - då det var lättare att komma med eftersom att inte så många hunnit komma igång med träningen. Redan då så lottades vi som reserver av slumpen vilket man inte kan rå på men lyckades komma till start 2 gånger i våras. Vi drog här på oss en 0:a på årets första prov då Vinna inte tyckte att det var nödvändigt att plocka in truten i söket. På det andra provet så fick vi en 3:a men gjorde i mitt tycke ett bra prov.

Sedan startade vi på klubbmästerskapet för Golden Retrievrar där alla hundar som anmäler får starta, man lottar alltså inte bort någon. Hur det gick? det vet de som var där ;-)

Efter det så blev vi lottad som 7 reserv på ett prov här i höst som vi hade tur att komma med på med kort varsel. Återigen blev betyget i protokollet 0 då lilla råttan hängde över ett vilt i söket. Det var detta provet som hon fick något i kinden och jag upptäckte ett stort hål som blödde efteråt.

Vart vill jag komma med detta då? Jo totalt sett så räknar systemet detta som fyra starter vilket det ju också är men det gör ju att på alla höstprov vi har anmält till så har vi lottats som sista reserv.

Det finns vissa saker med detta som stör mig. Ska man verkligen räkna in ett klubbmästerskap där alla hundar kommer med? Där ingen lottning sker? Jag vet inte om jag tycker det är rätt.
Jag tycker också att om man nu drar igång detta nya systemet mitt under ett år så ska ju alla börja om från noll. Då ska det ju räknas från den 1 Juli i år så att man har möjligheten att vara så "aktsam" om sina starter som man ser många är.

Vad menar jag nu då? Jo tittar man på många hundar så har de anmält och kommit med till många fler prov än de startat. Sedan strukit sig utan återbetalning - innebär ju inte av vet. skäl eller löp - vilket jag tolkar som att de bedömt att hundarna inte är klara. Smart tycker jag då dessa starter inte räknas med i lottningen även om de kommit med från början. Men för oss som startade innan systemet kom och inte strök oss utan chansade på start eftersom att man hade ingen aning om att det skulle ligga en till last senare, för oss är det kört att komma med på prov.

Jag kan tycka det hade varit sjystare som det hette att det skulle vara tidigare. Blev du bortlottad tre gånger så skulle du per automatik komma med på förtur på det fjärde provet. Då har ju alla i alla fall möjligheten att komma med någon gång genom att anmäla till många prov. Som för vår del spelar det ju ingen roll vart vi anmäler då vi ju lottas bland de sista hela tiden tills det har gått ett års tid.

Idag så har du alltså inte råd att få ett 2:a, 3:e eller ett 0-pris för det kostar dig en start vilket generar att under ett års tid sedan så hamnar du längre och längre ner i startlistan. Jag vet inte om jag tycker det här främjar att få fler hundar till start, men det är ju min tanke.

Jag vet att många kommer bli upprörda över detta men jag står för att jag tycker det är ett märkligt system och framför allt att man ska bli lidande för beslut man fattade innan systemet trädde i kraft. Så för vår del får vi nu vänta till senvåren då våra starter har förvunnit efter ett år och så får man sedan be till han där uppe att man inte drar på sig ett 2:a eller 3:e pris eller för den delen en 0:a .

1 kommentar:

C.J. sa...

Jag kan förstå tanken med systemet, men det känns som att de inte riktigt tänkt igenom det helt och hållet...