söndag 9 mars 2014

DET ÄR MED SORG I HJÄRTAT...

.. som jag har fattat beslutet om att min prins ZEKE kommer inte att gå i avel. Det är ett beslut som tar emot och det känns otroligt ledsamt att en hund med så mycket meriter i så många olika discipliner, en riktig allround hund inte ska kunna användas MEN nu är det så.

När Zeke var drygt 3 månade så sprang han ihop med en utav våra då Landseer tikar. Han blev blockhalt fram och vi var hos veterinären. Efter att ha ätit rimadyl ett tag så blev han helt frisk igen, trodde vi i alla fall. När han sedan blev 5,5 månad så började han att små halta lite då och då. Kunde inte riktigt bli klok på vad det var mer än att det var på samma sida. När vi var hos veterinären så fick vi beskedet att han behövde opereras då det låg en lös benbit i den bogleden. Vet kunde inte säg att det till 100% berodde på skadan och han kunde inte heller säg att det till 100% var Osteochondros.

Oavsett så har SKK nu förtydligat sina grundregler varpå det specifikt nämns bland annat att man inte får använda hundar som har osteochondros vilket för mig gör det självklart att jag kan inte chansa även om han varit med om en olycka.

Jag tror att regler är till för att följas. Jag tror också de är till för att föra rasen/raser framåt och inte för att ställa till det för oss uppfödare. Jag vet inte och kommer aldrig få veta till 100% om det var OCD han hade eller inte men för mig spelar det ingen roll. Beslutet är fattat och nu kommer jag inom kort kastrera han för hans egen skull. Inte alltid så lätt att bo i ett hus fullt med brudar :-/


Detta innebär ju också att det kommer bli en annan hane när vi parar vår lilla Våga, mer info kommer om det snart

MATTES PRINS

6 kommentarer:

Heidi sa...

Förstår att det inte är ett roligt beslut men hade fler uppfödare tänkt som du så hade mycket kunnat förbättras <3

lisa sa...

Tråkigt att han inte får gå i avel. Men samtidigt är det oerhört strongt o bra gjort av dig att avstå pga risken för OCD. Tänk om fler uppfödare tänkte som du!

Linda Färnevik sa...

Ett seriöst och bra beslut tycker jag!

Anonym sa...

Vilken sorg för dig!!! Men starkt gjort av dig att göra så. OCD är inte roligt att medvetet avla vidare på för de kommande valpköparna.
Ansvarsfullt!

Kram till dig

Linn sa...

Låter som ett klokt beslut.

Camilla sa...

Ett tråkigt men klokt beslut!
Trist att en så fin hane inte får gå i avel, men du kan gå med huvudet högt och vara stolt över att du är ärlig både mot dig själv och andra.
Seriöst avelsarbete!