onsdag 27 april 2011

ÄR INTE ALLT EGENTLIGEN VÄLDIGT GRÅTT?!?

Hade en diskussion med en go tjej igår angående det här med hundträning. Jag vet om att jag är ute på kanske djupt vatten nu och att det av för många säkert inte alls är populärt men jag kör ändå! :-D

Man diskuterar ju att det är antingen svart eller vitt när man tränar hund. för hundarnas skull så ska det inte finnas grå zoner utan det ska vara väldigt tydligt. Detta är jag helt med på inget konstigt här. Men borde inte detta gälla även oss hundförare?!?

När jag tittar på olika sätt att träna kan jag tycka att det är egentligen precis samma sak man gör men man har olika benämningar på det. Ska ge några exempel:

"Vi arbetar aldrig med korrigering, vi arbetar med utebliven belöning eller time out" är inte det också tänkt som en korrigering för hunden?!?

"Hundarna ska jobba för oss förare, då behövs ingen annan belöning än föraren" Precis, säkert helt rätt men du belönar ju likväl.

"En del talar om att ta kontroll i sin träning" Andra fryser ut hunden den får inte vara med istället, är inte det också att ta kontroll?

Jag kan göra listan lång, men kan man egentligen inte bara enas om att det finns hur många olika sätt som helst att träna hund på. Det är bara olika ORD för samma saket. -förutsätter att folk förstår att en korrigering betyder INTE att du slår din hund, du talar om att den gör fel- Det kanske inte är så att mitt sätt är det bästa och heller kanske inte det sämsta. Jag tror att man ska vara väldigt ödmjukt inställd till andra folks sätt att träna. Vem vet kanske ligger nyckeln till just mitt problem hos den personen som tränar "fel"  och vore det då inte himla dumt att inte ta till vara på det.?

3 kommentarer:

Ingrid S sa...

Fy f*n vad bra skrivet! Jag håller med dig till fullo!

Tini sa...

Mkt vettiga ord.. Kan inte annat än att hålla med dig.
Men DU är kanon med hundarna.Glöm ej!

Jeanette sa...

Tack för ett trevligt samtal och den "goa" komplimangen ;)
Ja va fan, alla vägar leder ju till Rom! Vill man åka via Ryssland och tajgan eller ta färjan över sundet så är det ju upp till var och en! :)

Man ska alltid vara ödmjuk, men det kan du ju läsa i min presentation på talanggruppen.

Den dag alla inser att vi jobbar med individer och inte efter fasta mallar så kommer allt lösa sig. Man kan som sagt tro att jag lider av personlighetsstörning om man sermig med mina två grabbar här hemma :D

Kram